Klik aje le

Friday, February 11, 2011

PERUSAHAAN KRAF TANGAN LABU SAYONG


Pengenalan
Kuala Kangsar mendapat nama daripada perkataan 'Kuala Kurang Sa' yang membawa maksud kurang satu daripada seratus. Nama ini tercipta apabila sembilan puluh sembilan anak sungai yang mengalir ke Sungai Perak dan akhirnya menjadi 'Kuala Kangsar'. Kuala Kangsar diberi gelaran 'Bandar Diraja' sejak dahulu lagi apabila Sultan Yusof Sharifudin Muzaffar Shah yang dikenali sebagai Marhun Garullah (1877-1887) telah mendirikan istana baginda di Sayong. Namun apabila Raja Idris ditabalkan menjadi sultan pada 1887, baginda telah membina sebuah istana di atas bukit yang berhampiran dengan Batang Hari kerana Sayong ditenggelami air apabila banjir melanda. Raja Idris menamakan bukit tersebut dengan nama 'Bukit Chandan' sempena mengambil nama seekor gajah kepunyaan Sultan Yusuf yang bernama "Kulop Chandan".
Faktor kewujudan istana sultan di kedua-dua tempat ini iaitu Sayong dan Bukit Chandan juga menyebabkan kraf pertukangan tangan Melayu tradisional wujud di sekitarnya. Kemahiran ini sebenarnya datang daripada pandai tukang-pandai tukang yang berkhidmat di istana.Sebagai contohnya Kampung Padang Changkat,Bukit Chandan, Kampung Kepala Bendang dan sekitarnya. Di Sayong masih terdapat lagi pandai tukang-pandai tukang yang mengusahakan Kraftangan Melayu tradisional seperti tembikar, tekat, pertukangan logam dan sebagainya.

Kegunaan Labu Sayong


Masyarakat Melayu telah menggunakan labu sebagai bekas untuk menyimpan air dan juga barangan lain sejak dari dahulukala lagi. Air yang disimpan di dalam labu akan menyejuk secara semulajadi dan enak untuk diminum. Adalah dipercayai kandungan mineral yang unik di dalam tanah liat yang digunakan untuk membuat labu, menjadikan air yang disimpan di dalam labu mempunyai khasiat untuk melegakan kepanasan badan, melegakan batuk dan demam.

Sebelum menggunakan labu untuk menyimpan air, masukkan air ke dalam labu, biarkan semalaman dan buang air di dalamnya pada hari berikutnya. Ini diulang sebanyak 3 atau 4 kali sebelum airnya digunakan untuk diminum. Petua ini adalah bertujuan untuk membersihkan labu dan mengurangkan rasa payau air labu. Elakkan dari membasuh labu menggunakan sabun, kerana sabun akan meresap ke dalam labu dan air didalamnya menjadi kurang enak.

Selain dari labu tradisional yang digunakan umumnya untuk menyimpan air, labu juga telah berkembang menjadi barangan perhiasan, sebagai contoh labu sayong tradisional yang telah diubahsuai bentuknya menjadi labu eksklusif.

2 comments:

Anonymous said...

Hi i,m new in blog posts and i will to view the newideas postated in this posts .I see your web fromwordpress and i have tryed to register some seconds a go but this security code was hard ro see but i manage it =)) This was my introduction in this forum
byby
And this is my web site you can send to my email[url=http://www.liveinternet.ro/]http://www.liveinternet.ro/ [/url]
radio

sepuluh said...

Salam Yeop,

KiTA dok cari carax membersihkan Labu Sayong, tu yang sampai ke sini tu.

Apa juga, terima kasih. Ada jodoh dan rezeki, dapat kita berjumpa dan NGETEH hihi

:)

FB: Mahadher Cucu Tok AWang.

SENI BELADIRI . OPS KERIS .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...