Klik aje le

Friday, June 20, 2014

AS Hantar 275 Tentera Lengkap Untuk Pertempuran Ke Iraq


Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama telah mengumumkan akan mengerah 275 anggota tentera ke Iraq selepas pejuang dari Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL) menawan dan menguasa bahagian utara negara itu.

Katanya, tentera itu akan menyediakan sokongan dan keselamatan untuk kakitangan AS dan kedutaan negara di ibu negara, Baghdad.“tentera ini akan digerakkan untuk maksud melindungi rakyat Amerika Syarikat dan hartanah, jika perlu, dan dilengkapi untuk pertempuran,” kata Obama dalam surat kepada penggubal undang-undang Amerika Syarikat.

“tentera ini akan kekal di Iraq sehingga keadaan keselamatan menjadi seperti yang ia tidak lagi diperlukan.” tambah Obama yang memberitahu Kongres di bawah Kuasa Perang Resolusi.

Amerika Syarikat juga sedang menimbang serangan pesawat kawalan ‘drone’ di Iraq dan telah menghantar lebih banyak kapal ke Teluk, sementara pejuang Sunni mengancam untuk berarak di Baghdad.

John Kerry, Setiausaha Negara Amerika Syarikat berkata pada Isnin, bahawa penggunaan ‘drone’ bukanlah jawapan kepada seluruh masalah untuk kempen menghadapi ISIL tetapi boleh menjadi “salah satu pilihan yang penting”.

Sementara itu, PBB telah berkata ia telah menarik kakitangannya dari Baghdad, dengan sekurang-kurangnya 58 sudah berpindah ke Jordan. Organisasi ini merancang untuk menempatkan semula kakitangannya ke Erbil, ibu kota rantau Kurdish yang memperolehi separuh autonomi dari Iraq.

James Bays, wartawan diplomatik Al Jazeera, berkata pengumuman dibuat beberapa hari selepas PBB berkata ia tidak percaya bahawa Baghdad adalah pada risiko serangan oleh ISIL.

Kempen Persediaan Pengangkut Pesawat

Chuck Hagel, Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, juga telah mengarahkan kapal pengangkutan amfibia USS Mesa Verde ke Teluk Parsi.

Mesa Verde boleh membawa sehingga 800 askar, peralatan mereka dan pesawat seperti Osprey helikopter / hibrid kapal terbang dan helikopter Sea Knight.

John Kirby, jurucakap Pentagon, berkata Mesa Verde telah menyertai dengan kumpulan mogok pengangkut yang diketuai oleh pengangkut pesawat, USS George HW Bush.

Agensi berita AP, memetik tiga pegawai AS tanpa nama, melaporkan bahawa Rumah Putih telah mempertimbangkan menghantar sebilangan kecil pasukan khas AS ke Iraq untuk melambatkan kemaraan ISIL.

Bays Al Jazeera berkata krisis Iraq itu dijangka dibincangkan dengan Iran di luar rundingan nuklear di Vienna pada hari Isnin.

“Menteri Luar Iran akan berada di sana, dan juga sebagai Timbalan Setiausaha Negara Amerika Syarikat,” katanya.

“Iran dan Amerika Syarikat turut prihatin dengan Iraq.”


Walau bagaimanapun, jabatan pertahanan AS berkata bahawa tidak ada rancangan untuk penyelarasan tentera dengan Iran di Iraq.

Pada Isnin, pejuang ISIL telah menawan Tal Afar, sebuah bandar yang strategik di sepanjang lebuh raya ke Syria, dan bergerak lebih dekat dengan matlamat mereka menghubungkan kawasan di bawah kawalan mereka di kedua-dua belah sempadan.

Seorang penduduk di Tal Afar, berkata bahawa pemberontak di van pick-up yang dipasang dengan mesingan dan terbang hitam sepanduk ISIL berada di jalan-jalan, sebagai tembakan bergema.

Agensi berita AP melaporkan bahawa sebuah helikopter tentera ditembak jatuh semasa pertempuran dengan pejuang di kawasan kampung Saqlawiya di wilayah Anbar, menurut pegawai-pegawai.

Wartawan Al Jazeera Hoda Abdel-Hamid, melaporkan dari bandar utara Khazer, kota Tal Afar mewakili salah satu daripada kubu-kubu kepada kerajaan Baghdad.

Bandar ini jatuh seminggu selepas ISIL menawan bandar kedua terbesar Iraq, Mosul, dan Tikrit.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...