Klik aje le

Wednesday, February 18, 2015

Beberapa pasar raya besar turunkan harga barang


Aeon Big turut menyahut cabaran kerajaan untuk menurunkan harga barangan.

Pasar raya besar utama yang terlibat dalam kempen penurunan harga barang di seluruh negara memberi jaminan bahawa kualiti makanan dan barangan keperluan yang ditawarkan tidak terjejas berikutan pengurangan harga sehingga 30 peratus.

Walaupun Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan pada 1 Mac sebagai tarikh permulaan kempen itu, kebanyakan syarikat sudah mula menurunkan harga barangan.

Selain pasar raya besar dan pasar raya, beberapa restoran teterntu turut berjanji untuk menyertai kempen penurunan harga.

Pasar raya Aeon Big melancarkan kempen “Always Low Prices” pada 16 Januari lalu.

Pengarahnya, A. Rashid Adam antara menjelaskan;

@kempen tersebut melibatkan penurunan harga membabitkan 2,500 jenis barangan memberi jaminan bahawa harga tersebut akan kekal rendah sepanjang tahun ini.

@produk tersebut termasuk barangan keperluan harian seperti besar, mi, Milo, kopi, biskut dan jem selain barangan bukan berbentuk makanan seperti detergen cecair dan barangan perkakasan elektrik serta barangan penjagaan kesihatan dan kecantikan seperti syampu, gel mandian dan pencuci muka.

@pelanggan boleh menjangkakan untuk melihat purata penurunan harga sebanyak 10 peratus bagi 2,500 jenis barangan sehingga hujung tahun ini.
@Aeon Big akan memastikan penurunan harga barang tidak akan menjejaskan kualiti produk terbabit.Antara senarai harga barang di Aeon Big.

@kami komited dalam mengekalkan barangan tersebut pada harga rendah untuk memberi manfaat kepada pengguna," katanya.

Sementara itu, sebuah lagi pasar raya besar, Mydin Mohamed Holdings memilih untuk mengurangkan harga bagi 50 barangan keperluan kerana syarikat itu mencatatkan penurunan dari segi kos operasi.Sebagai langkah pertama, Mydin akan mengurangkan harga terhadap 50 barangan sehingga 30 peratus bermula 13 Februari lalu.

Harga tersebut dikuatkuasakan di 18 Pasar Raya Besar Mydin, 16 Mydin Emporium dan tiga Mydin Bazaar.

Pengarah Urusannya, Datuk Ameer Ali Mydin menjelaskan bahawa;

#walaupun beliau tidak dapat mengesahkan tempoh harga rendah itu akan dikekalkan, Ameer berkata, mereka akan mengkaji harga tersebut setiap hujung bulan dan akan melibatkan beberapa barangan berbeza bergantung kepada situasi.

#terdapat pembekal dan pengeluar yang masih enggan menurunkan harga barang mereka.

Pengurus Komunikasi Tesco Malaysia, Rohazida Mohamed menjelaskan juga;

*sebanyak 134 produk akan menyaksikan penurunan harga sejajar dengan kempen tersebut.

*purata penurunan harga adalah antara 10 hingga 50 peratus dan ia akan berterusan sehingga 1 April, apabila kami mempunya beberapa pendekatan lain dengan pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan.

*memberi jaminan bahawa kualiti barangan yang ditawarkan pada harga itu tidak akan terjejas.

*Tesco mengurangkan keuntungan syarikat untuk memberi laluan kepada penuruan harga barangan.

Berita ini dipetik dari mStar Online dan juga gambar sekali, untuk berita lengkap sila ke sini.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...