Klik aje le

Sunday, July 10, 2016

Guna kayu api masak serondengSEBAIK tiba di kilang Serondeng Rahmah yang terletak di Kampung Laut, Tumpat, Kelantan, kru Jurnal dijamu dengan aroma serondeng daging yang sedang dimasak. Bau itu pasti membangkitkan selera sesiapa sahaja yang bertandang ke situ.

Bagi yang tidak mengetahui, Kampung Laut sememangnya terkenal dengan perusahaan serondeng. Setakat ini, terdapat sekurang-kurangnya 62 pengusaha serondeng yang sebahagian besarnya dibuat secara kecil-kecilan untuk meraih pendapatan tambahan keluarga.

Itu termasuklah Serunding Rahmah yang diusahakan oleh Rahmah Yusof, 68, menggunakan resipi istimewa yang diwarisi hampir 40 tahun daripada arwah ibunya, Mak Som Pak Soh. Wanita itu juga dikenali ramai sebagai pelopor perusahaan pembuatan serunding secara komersial dan kini diwarisi oleh anak-anaknya.

Menurut pengusaha Serunding Rahmah, Wan Rashid Wan Muhammad, 52, keistimewaan serondeng yang dihasilkan berbanding pengusaha lain adalah proses pembuatan yang masih mengekalkan kaedah tradisional.

Katanya, kebanyakan pengusaha serunding di Kampung Laut telah beralih kepada peralatan moden dan dapur gas untuk menyediakan serunding kerana dapat menjimatkan masa.

“Berbeza dengan Serunding Rahmah, kami guna cara tradisional untuk memasak iaitu menggunakan kawah dan kayu api. Sekurang-kurangnya 12 kuali besar digunakan untuk memasak serunding dalam masa sehari.

“Cara ini secara tidak langsung mengekalkan rasa asli serta memastikan hasil yang berkualiti buat pelanggan. Kalau nak tahu, serunding ayam, daging dan ikan yang dihasilkan dengan kaedah tradisional ini bukan sahaja lebih sedap, malah mampu bertahan sehingga enam bulan,” katanya ketika ditemui kru Jurnal baru-baru ini.

Permintaan tinggi


PENGGUNAAN kayu api ketika memasak serondeng atau sambal daging menghasilkan aroma yang enak dan menyelerakan.

Bercerita lanjut, Wan Rashid memberitahu, proses menghasilkan serondeng mengambil masa sehari suntuk daripada proses merebus, memasak, meracik hingga pembungkusan.

Katanya, antara rempah utama yang digunakan termasuklah bawang, cili, halia dan ketumbar yang dimasak bersama pati santan kelapa.

“Sebelum itu, daging perlu direbus dulu antara empat hingga lima jam bagi memastikan ia betul-betul empuk sebelum diracik halus. Setelah pati santan pecah minyak, daging tadi dimasukkan ke dalam kuali dan dimasak sehingga kering. Penggunaan kayu api ketika memasak akan menghasilkan aroma serondeng yang enak.

“Serondeng yang telah siap dimasak akan dibiarkan sejuk sebelum ditimbang dan dibungkus secara vakum menggunakan plastik kerajang aluminium agar tahan lebih lama. Pada masa sama, keenakan dan aroma asli juga dapat dikekalkan,” tuturnya.

Sementara itu, adiknya, Wan Asmariah, 37, pula berkata, permintaan terhadap sambal daging atau serondeng pada musim lebaran meningkat mendadak berbanding bulan lain.

“Pada hari biasa, kita memperuntukkan sebanyak 60 kotak daging iaitu kira-kira 120 kilogram (kg) serunding, namun jika permintaan banyak lebih-lebih lagi pada bulan Syawal, kami akan menyiapkan anggaran 200kg serunding dengan bantuan 10 orang pekerja.

“Tahun ini permintaan memang meningkat daripada biasa kerana awal Ramadan lepas jatuh pada musim cuti sekolah, jadi memang tak menang tangan menyiapkan semua tempahan.

“Dari segi bahan mentah pula, kami ambil daripada pembekal tetap di Tumpat. Daging tempatan dan import pula dibeli di Kota Bharu dan bagi menjamin kualiti Serunding Rahmah, kami guna daging segar sahaja,” jelasnya.

Wan Asmariah mengakui turut mendapat permintaan bagi menghasilkan serondeng udang, namun tidak sempat menghasilkannya berikutan kos yang lebih tinggi.

“Kami belum hasilkan serondeng udang untuk dijual di pasaran tetapi kami menerima tempahan jika ada pelanggan yang berhajat untuk menikmati masakan itu,” ujarnya.

Berkualiti tinggi


KERJA memasak serondeng memakan masa antara empat hingga lima jam bagi memastikan daging sebati dengan ramuan rempah.

Ditanya mengenai kesukaran menyediakan serondeng, Wan Asmariah menjelaskan, selepas berpuluh tahun terlibat dengan perusahaan itu, semua proses menjadi mudah biarpun perlu memasak tanpa henti.

“Setiap satu kuali perlu dimasak antara empat hingga lima jam. Ia memang kerja yang meletihkan tetapi semuanya berbaloi apabila pelanggan berpuas hati.

“Serondeng ini makanan warisan yang istimewa kerana tidak semua orang mampu menguasai teknik penyediaan yang mengambil masa lama. Setiap resipi serondeng yang disediakan oleh penduduk Kampung Laut memiliki petua tersendiri,” jelasnya.

Lazimnya, kebolehan menyediakan juadah serondeng diturunkan kepada anak-beranak dan cucu-cicit oleh generasi warga emas yang memiliki kemahiran membuatnya bagi memastikan ia kekal sebagai resipi turun-temurun.

Menurut salah seorang pekerja di kilang Serunding Rahmah, Sahara Mahmad, 43, dia dan adiknya, Faizah Mahmad, 41, akan datang seawal pukul 8 pagi untuk memulakan kerja memasak.

“Setiap hari kami akan menjaga tiga hingga empat kuali serondeng. Kerja-kerja memasak biasanya selesai kira-kira pukul 1 petang,” kata suri rumah yang baru dua tahun bekerja di situ.

“Proses menghasilkan serondeng bukan semudah disangka. Paling rumit adalah proses meracik daging yang memerlukan ketekunan dan kemahiran tinggi untuk menghasilkan serunding sedap dan bermutu tinggi mengikut cita rasa pelanggan,” jelasnya.Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2016&dt=0710&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm#ixzz4DzwaMSkr

1 comment:

Jamil Hashim said...

SINGGAH SYAWAL
https://belogs.blogspot.my/2016/07/semoga-dipermudahkan-segala-urusan-dan.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...